Online zoetwaterparels kopen

Zie je net als ik de schoonheid van een parel? Maak en ontwerp je ook je eigen sieraden? De mooiste parels kopen doe je bij Ilona's Webgems. Wij hebben verschillende soorten zoals witte parelslila parels en barokparels. Vergeet vooral de parelzijde niet mee te bestellen. We hebben nog een tip, naast de rubriek parelzijde of parel rijgdraad hebben we ook parelsloten en parelklemmen, vergeet niet om daar ook een kijkje te nemen.

Ben je nog niet helemaal thuis in het maken van sieraden en heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is een workshop sieraden maken echt een aanrader. Daar leer je waar je allemaal op moet letten.

 

Zoetwaterparels in Sieraden: Tijdloze Elegantie

Zoetwaterparels worden vaak gebruikt in sieraden vanwege hun natuurlijke schoonheid en elegantie. De variatie in vormen en kleuren maakt zoetwaterparels veelzijdig in het ontwerpen van sieraden. Je kunt ze vinden in klassieke ontwerpen zoals parelkettingen, armbanden en oorbellen, maar ook in meer eigentijdse en trendy stukken. Door te spelen met de grootte, vorm en kleur van de parels, kunnen ontwerpers unieke en gepersonaliseerde sieraden maken die perfect passen bij de stijl en voorkeuren van de drager.

Duurzaamheid: Het verschil tussen zeeparels en zoetwaterparels

Nagenoeg álle parels zijn gecultiveerd. Dat houdt in dat de mens het groeiproces van de parel handmatig opstart, een parel die in de natuur is ontstaan is zéér zeldzaam en daarom ‘onbetaalbaar’. De schoonheid van de parels is bijna geheel afhankelijk van de mossel waarin zij groeien.

Er zijn vele verschillen tussen zeeparels en zoetwaterparels. De meest opvallende is de prijs tussen de parels, de zeeparel is stukken duurder dan een zoetwaterparel. Dit heeft te maken het met groeiproces en de schaarste.

Het eerste verschil is al dat de zeeparel zijn oester niet met andere parels deelt. Per oester groeit er maar één, hooguit twee parels. Bij de zoetwaterparels groeien tussen de 30 en 40 parels tegelijk in een mossel. Hierdoor is de zoetwaterparel per parel goedkoper om te laten groeien.

De kern van zoetwaterparels

De manier waarop de kern van de parel wordt ingebracht is ook verschillend voor zeeparels en zoetwaterparels.

Een zeeparel heeft een kraal, gemaakt uit de schelp van de Mississippi rivierschelp als kern. Daaromheen wordt de daadwerkelijke parelmoerlaag gevormd, die een dikte kan hebben van 0,5 mm tot 3 mm. Het inbrengen van de kern voor de zeeparel is een uiterst minutieus werkje wat gedaan wordt door een kleine groep Japanse experts. Door een slechte uitgevoerde ‘operatie’ kan de kraal worden afgestoten of kan de oester in het ergste geval doodgaan. De zeeparel is erg gevoelig waardoor dit niet door iedereen gedaan kan worden.

Een zoetwaterparel, welke veelal uit China komt, heeft geen kraal als kern maar bestaat geheel uit parelmoer. In de oester wordt een beetje parelmoer ingebracht waardoor de parel gaat groeien. Het kan voorkomen dat parels geoogst worden uit de ene mossel, wat ronder gemaakt worden en weer worden geïmplementeerd in een andere mossel. De Chinese zoetwaterparel-mosselen zijn gemakkelijker te behandelen en worden op de zogeheten parelfarms gekweekt.

Parels maken niet automatisch parelmoer aan

Door het implanteren van een kern gaat de oester of mossel niet automatisch parelmoer produceren. Naast de kern zijn een aantal extra cellen nodig die het groeiproces starten. De extra cellen worden genomen uit de lippen van de mossel/oester. Bij de zoetwater parel wordt alleen een stukje van het mantel-tissue geïmplanteerd, maar bij het terugplaatsen van eerder geoogste, mooi rondgemaakte parel worden de parels en het mantel-tissue gebruikt

Bij een parelfarm gaat dat proces als volgt: aan een lange tafel zitten alle medewerkers. De ene kant van de medewerkers snijdt de lippen van donorschelpen in microscopisch kleine stukjes aan de andere kant zitten de medewerkers die deze stukjes met of zonder parel in een andere mossel stoppen. Allereerst worden de mossels onder stromend water gehouden waardoor ze een beetje open gaan staan, dan wordt er snel een stokje tussen gestoken. Vervolgens worden de stukjes mantel-tissue met of zonder parel in het spierweefsel van de mossel gestoken. Wordt er een fout gemaakt, en komt het stukje tussen de wand en de spieren dan zal de parel gaan vergroeien met de binnenwand van de mossel. Als alle stukken erin zitten dan wordt de mossel in een soort boodschappennetje gehangen met drie andere mossels en in het water gehangen. Daar blijft hij dan voor de komende 9 tot 12 maanden hangen daarna worden de parels definitief geoogst.

Voor zeeparels geldt in feite hetzelfde proces, alleen gaat het daar allemaal veel preciezer. In een laboratorium, met operatiemateriaal en slechts 1, hooguit 2 implantaten.

En de groeitijd van de parels is in het algemeen veel langer

Bij zoetwaters parels worden de mossels, eenmaal in het water gehangen daar gelaten totdat ze geoogst worden. Zeeoesters worden van tijd tot tijd uit het water gehaald en met behulp van een röntgenfoto gescreend of het proces nog naar wens verloopt. De oester kan namelijk zijn doodgegaan door het implementeren van de kern, de kern hebben uitgestoten. Gaat alles naar wens, dan wordt de oester weer in het water teruggeplaatst.

Het oogsten gaat bij zoetwater parels heel gemakkelijk. Ze snijden de mossels open en kijken wat het resultaat geworden is. Met het opensnijden gaat de mossel ook dood en dan kunnen ze zijn lippen als donor-materiaal gebruiken.

Bij zeeparels worden de oesters hergebruikt. Het eruit halen van een parel moet ook heel erg precies gebeuren om te voorkomen dat de oester sterft. Op het plekje waar de parel eruit gehaald is, wordt meteen een nieuwe kern gezet, ditmaal een maatje groter dan het vorige implantaat.

Hoe onderscheid ik echte parels van namaak?

  • De tandentest: Ga met je tanden langs een echte parel. Dit voelt steenachtig aan. Dat komt omdat het parelmoer “dakpansgewijs” opgebouwd is. Ga dan langs een nepparel. Nepparels voelen glad aan.
  • De temperatuurtest: Echte parels voelen kouder aan dan nepparels.
  • De gewichtstest: Echte parels zijn zwaarder dan nepparels.

Parels voelen dan wel hard aan, maar in feite is het maar een heel zacht materiaal. Als we de schaal van hardheid erbij nemen, dan staat op nummer 10 diamant. Dit is het hardste materiaal. Op nummer 1 staat talk, het zachtste materiaal. Op nummer 2 vinden we kalk en op nummer 3 de parel. Parels kunnen erg slecht tegen zuren en ruwe voorwerpen. Houd daar rekening mee als je parels draagt, zo blijven ze langer mooi.